Verspillen, niet meer van deze tijd. Dus daar gaan we in de moestuin meer aandacht aan besteden!
Zelf kunnen oogsten geeft een hoop vrijheid. Lekker eten waar je zin in hebt! Voor de ene betekent dit: lekker vaak hetzelfde, voor anderen: bij voorkeur alles maar 1x.
In het teeltplan wordt natuurlijk wel rekening gehouden met deze grilligheid, maar dat sluit niet uit dat er soms groenten (of fruit of bloemen) minder geplukt worden dan verwacht.
Het plan is om een groep samen te stellen van oogstgenoten die het leuk vinden om ‘overtollige’ oogst te verwerken. Zodra er producten in de moestuin overstuur dreigen te gaan, meldt de tuinder dit in de oogstapp die reeds actief is. De oogstgenoten krijgen dan bijvoorbeeld een week om hun slag te slaan. Na deze week worden de groentes geplukt en komt de groep in actie.
De volgende werkwijze hebben we voor ogen:
- De groep wordt geïnformeerd over het product dat verwerkt moet worden (is ook al eerder via de oogst-alertapp met alle oogstgenoten gedeeld) en over de verwerkingswijze;
- Gevraagd wordt om aan te geven of je beschikbaar bent;
- Het product wordt verwerkt (soms in groepsverband, soms door deelnemer thuis).
En verder:
- Er zijn natuurlijk een aantal spelregels voor het verwerken van de spullen om een goede (microbiologische) kwaliteit te garanderen. Voordat de groep van start gaat, gaan we het hier over hebben;
- Je wordt voorzien van spullen om de verwerkte producten te verpakken (potjes, flessen etc.);
- In overleg worden andere onkosten vergoed;
- Soms wordt je gevraagd om mee te helpen met het oogsten;
- Meedenken over wat we er allemaal van kunnen maken wordt zeer op prijs gesteld!
Help mee de verspilling tegen te gaan en meld je aan voor de OogstVerwerkingsGroep (OVG).
Neem voor meer informatie, en om je aan te melden, contact op met Gwenny Caro, gwennycaro@gmail.com